Oefentherapie

Je beweegt ieder moment van de dag maar je bent je er zelden bewust van hoe je beweegt. Je lichaam heeft in de loop van je leven geleerd om zonder erbij na te denken te kunnen bewegen. Als kind beweeg je meestal soepel en vol energie maar naarmate je lichaam ouder wordt en meer te verduren krijgt (zwaar werk, ziekte of operatie, ongeval, zwangerschap en bevalling) kan je lichaam overbelast raken. Dat is het moment dat je lichaam gaat protesteren in de vorm van ongemak en pijn. 

De oefentherapeut kan je op elk moment in je leven helpen bij het verbeteren van je houding en de manier waarop je beweegt: als kind als het niet lukt om dagelijkse vaardigheden onder de knie te krijgen (zoals kruipen, lopen, balanceren en schrijven) als puber als je merkt dat je door snelle groei niet meer helemaal recht loopt, als volwassene als je overbelast bent door werk, ziekte, zwangerschap of bevalling, of als je door geestelijke overbelasting lichamelijke klachten krijgt.

Als je merkt dat je last krijgt van bewegen en je wilt anders gaan bewegen dan moet je je (bewegings)gedrag veranderen. Je moet iets nieuws leren en dat kost tijd, motivatie en inspanning. De oefentherapeut kan je daarbij helpen. Hij of zij richt zich op het verbeteren van juist die houdings- en bewegingsgewoonten die voor klachten zorgen. Vaak zijn dit alledaagse verrichtingen zoals bukken, tillen, zitten en lopen. Er is echter geen houding of manier van bewegen die voor iedereen geldt. De behandeling van een oefentherapeut is daarom ook altijd maatwerk en toegespitst op de specifieke klacht(en) van een individuele cliënt.

De oefentherapeut gaat samen met je aan de slag en door middel van het regelmatig doen van oefeningen worden houdingen en bewegingen geoptimaliseerd. Dit kunnen oefeningen zijn die je thuis doet, maar ook klacht verlichtende oefeningen voor op je werk. Een oefentherapeut kijkt, naast houding en beweging, ook naar eventuele spanning in het lichaam. Te veel spanning in het lichaam kan tot allerlei klachten leiden en goed ontspannen is niet eenvoudig. Een gezonde manier van ademhalen is hierbij onmisbaar en biedt verlichting bij ademhalings- of spanningsklachten die vaak een goede houding of een juiste manier van bewegen verstoren.