Psychosomatische oefentherapie

 

HET BEGELEIDEN VAN STRESSKLACHTEN IN DE VORM VAN EEN TELEFONISCH OF EEN VIDEO-CONSULT BLIJKT IN DE PRAKTIJK GOED TOEPASBAAR. WILT U EEN EERSTE INTAKE OF CONSULT NEEMT U DAN CONTACT OP MET DE PRAKTIJK OP NUMMER 010-4843338. 

Teveel drukte thuis, een hoge werkdruk, ingrijpende gebeurtenissen in uw leven, zorgen, problemen, conflicten of dagelijkse ergernissen die kunnen stress opleveren. We kunnen daardoor uit balans raken. Veel en langdurige stress kan psychische en/of lichamelijke klachten veroorzaken. De psychosomatisch oefentherapeut kan u helpen lichaam en geest weer in balans te brengen. 

Stress, we hebben er dagelijks mee te maken. Er is niets aan de hand als we er ons goed bij voelen. Stress is zelfs gezond. We hebben het nodig om goed te kunnen presteren, onszelf te motiveren en het beste uit onszelf te halen. Stress wordt ongezond wanneer wij stress niet afwisselen met ontspanning en herstel. Oftewel stress moet aan en uit kunnen. Zodra er sprake is van teveel of langdurige stress, dreigt het gevaar dat lichaam en geest zich onvoldoende herstellen, met als gevolg lichamelijke en/of psychische klachten en verminderde prestaties. Hoe meer wij uit balans raken en onze kracht verliezen, hoe meer signalen van stress wij afgeven.

Lichamelijke klachten van stress

Aanhoudende moeheid, slaapproblemen, gespannen nek-, schouder-, of armspieren, spanningshoofdpijn, lage rugpijn, misselijkheid, maag-darmstoornissen, verminderde weerstand, pijn/druk op de borst, hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid, verhoogde bloeddruk.

Psychische klachten van stress

Niet meer tot rust komen, gejaagdheid, concentratievermindering, vergeetachtigheid, piekeren, besluiteloosheid, prikkelbaarheid, irritatie, somberheid, angst, niet meer kunnen genieten, lusteloosheid, desinteresse, onzekerheid, verminderd zelfvertrouwen. 

Gedragsmatige klachten van stress

Minder presteren, meer fouten maken, chaotisch gedrag, uitbarstingen van woede of huilbuien, bijna ongevallen, meer roken, overmatig alcoholgebruik, toegenomen gebruik van slaap- of kalmeringsmiddelen, vermijden van sociale contacten. 

De behandeling bestaat uit

  • Het voeren van therapeutische gesprekken om het probleem helder te krijgen;
  • Het geven van cognitieve gedragstherapie om meer inzicht te krijgen in de gedachten, de emoties en het gedrag die het probleem in stand houden;
  • Het geven van therapeutisch lichaamswerk, door middel van ontspannings-, adem, en aandachtstraining en expressieoefeningen leert u weer in balans, tot rust en in uw kracht te komen. 

De psychosomatisch oefentherapeut brengt u weer in balans!